5/10/2012

Aurinkoihottuman paluu !

Oon yrittänyt hankkia pientä pohjarusketusta tulevaa Rodoksen matkaa varten. Mulle tulee eikoilla auringonotoilla aurinkoihottumaa, joka on suoraan sanottuna ihan perseestä ja ruman näköistä! Parin viimeisen kesän aikana oon oppinut tiedostaman, että mihin kohtaa ihottuma aina tulee mun kropassa ja yrittänyt ennaltaehkäistä levittämällä niihin kohtiin mahdollisimman korkealla suojakertoimella olevaa aurinkorasvaa. Mutta, välillä unohtuu rasvata ja tadaa... Eikös illalla peiliä katsellessa huomaa ah- niin ihanat aurinkoihottuma-alueet. Niin kävi myös tänään. Olin käymässä solkussa 20min ajan (kävin maanantainaki ja ei mittään tullut) ja biksut olivat olleet hieman eri asennossa kuin viimeks, niin eikös 'valkoisiin' kohtiin heti iskenyt tuo saamarin ihottuma. Onneks toi ainakin mulla sit häviää melko nopeesti parin päivän sisällä. Ei muu auta kuin rasvata ne alueet kunnolla ja vältellä aurinkoa/solariumia pari päivää..

Mutta tässä on pieni tietopaketti kyseisestä ihottumasta !

Monimuotoinen valoihottuma (MMVI)

Monimuotoinen valoihottuma on yleisin valoherkkyyden muoto. Valoihottuman aiheuttaa yliherkkyys auringon UV-säteille ja joskus myös auringon näkyville säteille. Monimuotoisesta valoihottumasta kärsii noin 20 % aikuisista.
Monimuotoinen valoihottuma ilmaantuu keväällä, ensimmäisten auringonsäteiden myötä iho-alueille, jotka talvella tavallisesti pidetään suojattuna. Kaula-aukko, korvanlehdet ja käsivarret ovat tyypillisiä paikkoja ihottumalle. Ihottumaa on monenasteista, suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin lievää ja häviää itsestään kesän myötä.
 Aurinkoihottuman oireet
Monimuotoisen valoihottuman oireet ilmenevät usean tunnin jälkeen auringonvalolle altistumisesta. Oireena ovat kutiava, pahkurainen, näppyläinen ihottuma. Joskus voi ilmaantua myös rakkuloita valolle altistuneille ihoalueille.
Valtaosa aurinkoihottumasta kärsivistä saa vain lieviä oireita.
Ihottuma on usein krooninen eli henkilö herkistyy auringonvalolle joka kevät tai kesä saaden ihottumaoireita.
Aurinkoihottuman ehkäisy ja hoito
Suojautuminen pahimmalta auringonvalolta (esim. pitkähihainen, suojaava vaatetus) ehkäisee parhaiten ihottuman muodostumista. Usein ihottuma on ohi kesän myötä, koska viimeistään loppukesästä iho on karaistunut auringonvalolle. Tämä on luonnollista siedätyshoitoa.
Oireiden lievittämiseksi voi käyttää tarvittaessa mietoa kortisonivoidetta ja kutinan hillitsemiseksi antihistamiinitabletteja. Vaikea ihottuma kuuluu aina lääkärin hoidettavaksi. Ennen aurinkokautta otetusta valosiedätyshoidosta voi olla myös apua.
Teksti: http://www.tohtori.fi/?page=6747860&id=2670831

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti